پیشنهاد کتاب پارسی

۳ مطلب در شهریور ۱۳۹۵ ثبت شده است

غنوصیان در اسلام

-         اگر کسی امروزه با قاطعیت بگوید که هرآنچه من می گویم همان است که مثلا پیامبر یا فلان امام گفته است باور کردن حرفش به نظر بسیار سخت می رسد. حقیقت آن است که آموزه های دینی ما به مرور زمان دستخوش تغییرات و البته تحریفات بسیاری شده است و تشخیص اصل آن ها با غیراصیلشان دشوار می نماید.

-         اگر بخواهیم مشخصا در باب مذهب شیعه صحبت کنیم باید بگوییم -به گواه تاریخ- با گسترش این مذهب در موقعیت های جغرافیایی و فرهنگی و زمانی گوناگون عناصر خارجی بسیاری بر آن اثر گذاشته است و کم کم این عناصر خود را به جزئی از اجزای اصلی مذهب تبدیل کرده است. مثلا جوانمردان یا عیاران که در ایران باستان فرقه ای با عقایدی خاص بودند تاثیراتی را بر شیعه گذاشتند و آموزه هایی را بر آن اضافه کردند (در این مورد کتاب قلندریه در تاریخ شفیعی کدکنی راهگشاست). گروه دیگری که تاثیرات بسیاری بر عقاید شیعه گذاشت گنوسیان (غنوسیان-Gnosis) بودند. منشا این گروه البته به یونان و سپس فلسطین و سوریه و به طور کلی سنت مسیحی بازمی گردد. اما در مانویان نیز تاثیر داشته و سپس راهش را به اسلام و مخصوصا شیعیان نیز باز کرده است.

-         کتاب غنوصیان در اسلام نوشته ی مستشرق و شیعه شناس آلمانی هاینتس هالم (Heinz Halm) است که توسط احسان موسوی خلخالی البته از ترجمه ی عربی به فارسی برگردانده شده است. در این کتاب به مسائلی از جمله عبدالله بن سبا (که به نوعی منشا شیعه ی غالی شمرده می شود-بعضی همانند علامه عسگری در وجود همچین شخصیتی در تاریخ شک کرده اند اما رجال شناسانی نظیر محمدآصف محسنی در معجم الاحادیث المعتبره به وجود او اذعان کرده اند)، جابرین یزید جعفی (که در سلسله ی بسیاری از احادیث غلات وجود دارد)، غلو در امام محمد باقر و جعفر صادق و فرقه ی علویان و نُصَیریان پرداخته شده است.

-         همان طور که قبلا هم گفته ام تحقیقات غربیان در حوزه ی اسلام شناسی تحقیقاتی کاملا علمی و متدولوژیک است و بیشتر نقص کار آنان در مراجعه و دسترسی به منابع است. اما کار حاضر آن طور که باید و شاید قوی نبود. انتظار داشتم نویسنده رد پای تعلیمات غنوصی را در اعتقادات امروز شیعیان پیگیری نماید و میزان تاثیر آنان را بر امروز شیعه بنمایاند. هرچند که بعضی اشارات جسته و گریخته از این مسائل را می توان در کتاب پیدا نمود اما رویکرد نویسنده در این کتاب تطور تاریخی ایده ها و یافتن چگونگی تکامل آموزه های غنوصی در شیعه نبوده و فقط شباهت هایی را میان آموزه های غنوصی و برخی اعتقادات شیعیان غالی اولیه (که مورد طعن و طرد علمای شیعه هم بوده اند) پرداخته است. البته باید اذعان کرد که در این وانفسای نبود تحقیقات صحیح و به درد بخور در این حوزه ها همین هم غنیمت است.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
ایمان تاجی

مامان و معنی زندگی

عنوان: مامان و معنی زندگی
نویسنده: اروین_یالوم
مترجم:سپیده حبیب
ناشر کاروان

قبل تر، کتاب وقتی نیچه گریه کرد، ازین نویسنده را خوانده بودم و بامهارت اروین یالوم در روان درمانی درحین نقل داستان های جالب، آشنا بودم. این کتاب هم به همان شیوه کتاب مشهورش، به بیان 6داستان می پردازد و سعی دارد تا مخاطب را در بازیابی خودش پس از، از دست دادن نزدیکانش(مامان، همسر، برادر، مرگ نزدیک خودو...) کمک کند.

4داستان اول تجربه های واقعی اروین یالوم بودند که بنظرم جذاب تر از دو داستان آخر بود.

 بر اساس همان چهار داستان اول، می شد فهمید که روش های درمانی او هم مانند کتاب هایش کارساز و نمونه است، حتی یکی از بیمارانش به او جادوگر شهر اُز می گفته😁


-خواندم:«هیچ بی خدایی در سنگر نیست» آهسته و درحالیکه با ادای هرکلمه انگشتش را تکان می داد تکرار کرد:« درسته!هیچ بیخدایی در سنگر نیست! خدای مسیحی، خدای یهودی، خدای بودایی ،چینی هرخدای دیگری، بلاخره یک خدایی لازمه! بدون خدا نمیشه جنگید.»

-حیف که باید تا حالا، حالا که جسم مان از سرطان سوراخ سوراخ شده صبر می کردیم تا بفهمیم چطور زندگی کنیم.



عطیه فرخزاد

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
Pak Pa

خدمتکار و پروفسور

عنوان: خدمتکار و پروفسور
نویسنده: #یوکو_اوگاوا
ناشر: آموت
چاپ اول زمستان 91
248صفحه

ژاپن و پیشرفت صنعتی اش، همیشه در ایران و برنامه های تلویزیونی مورد توجه بوده و هست. دریکی از مستند هایی که مدت ها قبل درباره این کشور پیشرفته دیدم درین باره بود که ریاضیاتی که به دانش آموزان دبستانی آموخته می شود کاملا قابل لمس و درک است. حجم ظرف را خود دانش آموزان با روش هایی اندازه می گیرند و این روش ها باعث علاقه بیشتر و ملموس شدن درس می شود. آن موقع تصور دقیقی ازین روش ها نداشتم! تا این که این کتاب را خواندم.
نویسنده این کتاب بانوی ریاضیدان ژاپنی است و در خلال داستان، مفاهیم پایه ریاضیات تا اعداد اول و فرمول فرماو.. به سادگی و شیرینی جالبی بیان می کند. شاید اگر همه ما، ریاضیات را از چنین معلمی یاد می گرفتیم حالا خیلی آدم های باهوش تری بودیم.

داستان کتاب هم درباره پرفسوری ریاضیدان است که 14سال قبل در اثر تصادف، حافظه اش دچار مشکل شده و حافظه اش قدرت نگهداری 80 دقیقه را دارد. نهمین خدمتکاری که آژانس به منزل پروفسور می فرستد زن آرام و بی حاشیه ای است که پسربچه ای 10ساله دارد و داستان این دونفر با پروفسور و آموزش ریاضیات به این دونفر ماجرای اصلی داستان هست.

-من جذر صدایت می کنم!علامت رادیکال علامت سخاوتمندی است چون به تمام اعداد سرپناه می دهد.

-حقایق ابدی چیزهایی نیستند که قابل مشاهده باشند و تو هم نمی توانی آن ها را در اجسام مادی و پدیده های طبیعی و یا حتی در احساساپ بشری ببینی .اما ریاضیات این توان را دارد که نوری به آن ها بتاباند و به آن ها صورت ببخشد. درواقع چیزی وجود ندارد که مانع ریاضیات در این راه باشد.

-ریاضیات دلیلی است بروجود خداوند چون ریاضیات مطلق و فاقد تناقضات است.اما شیطان هم باید وجود داشته باشد چون قادر به اثباتش نیستیم.



عطیه فرخزاد

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
Pak Pa